Sandawe

Infotaula de llenguaSandawe
Sandaweeki  ([sàndàwěːkí])
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlantsaprox. 40.000
Parlants nadius40.000 Modifica el valor a Wikidata
Autòcton deVall del Rift
EstatTanzània
Classificació lingüística
llengües khoisànides Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturaalfabet llatí Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-2sad Modifica el valor a Wikidata
ISO 639-3sad Modifica el valor a Wikidata
Glottologsand1273 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuesad Modifica el valor a Wikidata
IETFsad Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages2826 Modifica el valor a Wikidata

El sandawe o sandawi és una llengua tonal parlada per unes 40.000 persones del poble sandawe a la regió de Dodoma, a Tanzània. L'ús de la llengua és enèrgic, tant entre els adults com entre els joves, amb parlants monolingües en algunes zones. Des d'Albert Drexel, als anys 20, el sandawe s'ha classificat com a llengua khoisànida, sobretot pel fet de contenir clics. Investigacions recents (Güldemann) mostren que el sandawe podria incloure's dins les llengües khoe, família que alguns consideren branca de la família khoisànida.

La llengua consta de dos dialectes, el nord-oriental i el sud-occidental. Les diferències entre aquests dialectes inclouen velocitat de parla, elisió de vocals, paraules tabú, i petites diferències lèxiques i gramaticals. Alguns alagwa han substituït la seva llengua pel sandawe, i es consideren membres del clan sandawe.

SIL International va començar a treballar en el sandawe l'any 1996 i Daniel i Elisabeth Hunziker i Helen Eaton continuen treballant en l'anàlisi de la llengua. De moment, ja s'han elaborat una descripció fonològica, un informe dels dialectes i diversos articles sobre aspectes gramaticals.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search